Herbata jest jednym z najbardziej znanych naparów. Pijemy ją do posiłku lub w wolnej chwili, aby się zrelaksować. Jej duży wybór rodzajów i gatunków pozwala znaleźć ulubioną wersje dla siebie. Herbata parzona krótko działa najbardziej pobudzająco, ponieważ zawiera największe ilości kofeiny. Herbata parzona długo zmienia właściwości i działa niezwykle uspokajająco.
Herbata czarna i zielona
Patrząc na smak, zapach i kolor obu herbat, można by uważać, że pochodzą one z innego gatunku drzew. Nie jest to jednak prawda. Oba rodzaje herbaty pozyskiwane są z tego samego drzewa i różnią się jedynie sposobem produkcji.
Najbardziej znaną herbatą jest herbata czarna. Powstaje poprzez poddanie fermentacji zielonych liści herbaty. Produkuje się ją na różnych kontynentach, jednak najczęściej pochodzi z Azji. Najbardziej znanymi gatunkami są Ceylon i Assam pochodzące z Sri Lanki. Czarna herbata jest bogata w składniki wykazujące właściwości farmakologiczne, takie jak aminokwasy, polifenole, związki lotne czy alkalidy. Natomiast duża ilość zawartych w niej garbników nadaje herbacie właściwości antyoksydacyjne.
Herbata zielona nie ulega procesowi fermentacji. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Bogata jest w składniki mineralne: żelazo, fluor, potas i witaminy A, B1, B2, C, E, K. Jej stosowanie zaleca się osobom chorym na cukrzyce oraz odchudzającym się.
Mniej znane rodzaje herbaty
Uważaną dawniej za napój ludzi bogatych jest herbata biała. Pochodzi z Chin i produkuje się ją z pączków liściowych. Jest to herbata warta uwagi, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych i jest najmniej przetworzona. Charakteryzuje się słodkawym, delikatnym smakiem.
Herbata czerwona posiada opinię “zabójcy tłuszczu”. Polecana jest osobom odchudzającym się. Nazywana jest czerwoną prawdopodobnie ze względu na ciemnoczerwony kolor naparu, jednak naprawdę należy do grupy herbat czarnych. Powstaje poprzez podwójną fermentację, dzięki czemu ma głęboki aromat.
Często w Chinach spotykana jest herbata oolong. Podlega bardzo lekkiemu procesowi fermentacji i posiada charakterystyczny smak. Spożywanie herbaty oolong niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, np. chroni przed starzeniem się skóry i reguluje poziom insuliny i cukru w organizmie.